Dyk med vithajar i Sydafrika
Dyk med vithajar i Sydafrika

Dyka med vithajar

Vithajen är det största levande rovfisken och är förmodligen den hajart som de flesta känner till. Hajarna blir oftast ganska stora och kan bli upp åt 4 m långa. Hajen lever i svalare subtropiska områden och deras föda består mestadels av fisk, sälar, andra hajar och sjöfåglar. I området kring False Bay i Sydafrika har man uppmärksammat ett annorlunda beteende hos vithajarna. Varje vinter samlas hajarna runt ön Seal Island och jagar pälssälarna som bor på ön. Här ser man då hajarna bryter igenom vattenytan i snabba och kraftfulla attacker. Detta kallas för breaching (bryta igenom).

När man besöker Sydafrika och bor i Kapregionen ska man passa på att göra ett vithajsdyk. Då kommer man öga mot öga med ett av världens farligaste djur. Man blir med fördel hämtad på hotellet där man bor och blir körda till Gansbaai där man utgår från när man ska dyka. Man börjar tidigt på morgonen för som många andra djur är de som mest aktiva på förmiddagen.

Väl på plats får man en frukost och information från kaptenen som kommer att vara med på båten under dagen. Man åker ut och under tiden som båten kör kastar  man ut fiskrens för att locka till sig bästarna och att de ska lockas simma vår väg. På en väl utvald plats kastar de ankar och lägger i buren där man gör sina vithajsdyk. Man slänger i ett stort agn och man gör sig redo för att hoppa i när kaptenen och hans besättning säger till att det är dags.

Man får en våtdräkt och ett cyklop till handa så när hajen kommer är det ett djupt andetag som gäller och gå ner under ytan och hålla händer och fötter innanför buren. En otrolig upplevelse som inte ska missas. Ett måste när man är i Sydafrika och har intresset för att få lite adrenalin i kroppen.

www.sydafrikaresor.se
Vår mest populära resa till Seychellerna! Denna prisvärda resa ger er möjlighet att...
www.sydafrikaresor.se
Upplev det vilda afrikanska djurlivet och den natursköna kuststräckan i söder för att...
©2024 Allt om Sydafrika