Bra att vara påläst innan du reser till Sydafrika
Bra att vara påläst innan du reser till Sydafrika

Turistfakta om Sydafrika

Vatten: Vattnet i kranen går för det mesta väldigt bra att dricka. Var bara aktsam, för i vissa områden ute på landet kan det uppstå koleraepidemier och då är det viktigt att vara väldigt noga med hygienen och bara dricka vatten på flaska. Flaskvatten finns det ofta väldigt god tillgång på för turister, men eftersom det finns vattenbrist i landet, kan det vid vissa tillfällen och i vissa områden vara lite svårare att få tag på vatten.

Tid: Tidsmässigt så ligger Sydafrika en timme fram jämfört med Sverige.

Visum: Om du är svensk medborgare och ska vistas i Sydafrika högst 90 dagar, behöver du inget visum utan du får ett visum när du reser in i landet. Det är däremot viktigt att du kollar ditt pass så att det är giltigt 30 dagar efter utresan och att där finns minst två blanka sidor i ditt pass med plats för stämplar och visum.

Sjukvård: I Sydafrika är sjukvårdsstandarden väldigt hög och läkarna är välutbildade, detta gäller framförallt inne i storstäderna. Utrustningen på sjukhusen är ofta väldigt moderna. Ute på landsbygden eller i en nationalpark kan det däremot bli mycket svårt att få tag i en läkare. Givetvis finns där sjuktransporter, men ofta är dessa väldigt dyra, så kolla upp vad som gäller just er försäkring.

Vaccinationer: Vaccin mot Gula febern krävs inte i Sydafrika, Moçambique, Namibia, Botswana eller Zimbabwe om ni kommer direkt från Europa.

Dricks: Det dricksas en hel del i Sydafrika och man räknar med ungefär 10 procent. Tänk på att många sydafrikaner har väldigt låga, eller inga löner alls. Därför är det viktigt att dricksa. Dricks ges till exempel till chaufförer, portierer och serveringspersonalen på restaurangerna.

Fotografering: Det går bra att fotografera i princip allt i Sydafrika, men när det gäller att fotografera enskilda personer och religiösa sammanhang bör man fråga och kolla upp vad som gäller innan man börjar fotografera. Tänk även på att inte gå och vifta med kameran, speciellt inte inne i storstäderna, med tanke på stöld risken.

Eluttag: 220 V 50 Hz som standard. Men I Pretoria används 250 V 50 Hz.

www.sydafrikaresor.se
Upplev denna Seychellerna resa. Njut av vågornas brus på världens vackraste stränder....
www.sydafrikaresor.se
En populär resa till Maldiverna! Maldiverna är för många en paradisdestination. Strosa...
©2024 Allt om Sydafrika