Där två världshav möts!
Där två världshav möts!

Godahoppsudden

Udden utgör gränsen mellan Atlanten och Indiska oceanen och här möts Atlantens Bengualström med Indiska oceanens Aghulaström.

Udden rundades och upptäcktes år 1488 av den portugisiske sjöfaren Bartolmeu. Han namngav udden till ”stormarnas udde”. Men den dåvarande portugisiska kungen Johan II tyckte inte att namnet passade udden och därför valde han att snabbt byta namnet till ”Godahoppsudden” som den heter än idag.

Den holländska handelsresanden Jan Van Riebeeck grundade udden den 6 april 1652 Kapstaden strax norr om Godahoppsudden, såsom en betydelsefull hamn för ostindiska kompaniets sjöfart.

Idag är den yttersta delen av Godahoppsudden ett naturreservat där det lever mängder av olika sorters djur. Djur som du bland annat kan få se om du besöker ön är apor, zebror, antiloper, hjortar och även strutsar. Alla djuren lever fritt så du får alltså se upp med vilka djur du stöter på. När du besöker ön ska du även hålla ett öga uppe i skyn då du kan få se den mäktiga albatrossen och här finns även svarta örnen.

När du ska besöka Godahoppsudden kan du göra detta till fots eller med bil. Men du kan även cykla mountainbike. På udden finns där inte så mycket för en turist just nu, där finns till exempel inte mycket hotell och restauranger.

Det finns många olika vandringsled på udden för dig som vill gå runt. Men om du är ute efter att besöka uddens stränder, vikar och utkiksplatser tar du dig lättast dit med bil.

Uddens spets Cape Point erbjuder områdets mest hisnade landskap med klippor som stupar 300 meter ner i havet. Om du vill besöka en fin utkikspunkt är det gamla fyrtornet som är byggt år 1857 en bra plats att besöka.  Här ifrån kan du få syn på sälar, valar och delfiner. Vid kallt väder kan du se enda till Kapstaden för när det är kallt blir sikten väldigt bra.

För att besöka udden tas det ut en mindre entré avgift för dig och även för bilen om du har med dig den.  Om du vill komma dit när det är så lite folk som möjligt ska du ta dig till udden tidigt på morgonen.

Så om du är på besök i Kapstaden passa på att åka på en utflykt till Godahoppsudden. Avståndet mellan Kapstaden och Godahoppsudden är endast mellan 60-80 km beroende på vilken väg du väljer.

www.sydafrikaresor.se
Kombinera två helt olika länder i detta reseförslag. Ni börjar i Sydafrika och...
www.sydafrikaresor.se
På denna resa upplever ni det bästa av två världar – spännande safari i Sydafrikas...
©2024 Allt om Sydafrika