Här var Nelson Mandela fängslad
Här var Nelson Mandela fängslad

Robben Island

Robben Island är en ö som ligger i den sydöstra delen av den sydafrikanska Taffelbukten, cirka 12 kilometer från Kapstaden. Du tar dig lättast hit med hjälp av färga och här är öppet året runt om vädret bara tillåter.

Ön är ett världsarv och finns med på UNESCOs världsarvslista.

Under väldigt många år har Robben Island fungerat som en fängelseö. Det var på 1650-talet som holländarna började använda ön som fängelse. Ordet Robben kommer faktiskt från Holländskan och betyder säl. Robben Island är nog mest känd för att många svarta apartheidmotståndare har suttit som politiska fångar här. En av de mest kända är Nelson Mandela som satt fängslad här i 19 år. Tidigare politiska fångar från Robben Island har berättat hur det var under deras fängelsetid. De berättade att fängelset nästan fungerade som ett universitet där alla delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter för att sedan försöka planera hur de skulle nå ett demokratiskt Sydafrika.

Det var inte förrän år 1991 som apartheidregimen föll samman helt och de sista politiska fångarna kunde lämna ön.

Idag är Robben Island en välbesökt turistattraktion som till största delen ägs av staten. Efter en båttur på cirka 40 minuter från Victoria & Alfred Waterfront till Robben Island, möts ni upp av era guider som faktiskt är gamla fångar och fångvaktare från Robben Island.

En tur till Robben Island ger er information och historia om själva ön, men ni får även möjlighet till att gå en rundtur på fängelset och besöka de olika cellerna, bland annat Nelson Mandelas. För att vara helt säker på att få åka till Robben Island, bör detta bokas i god tid eftersom att Robben Island endast får ta emot ett begränsat antal besökare varje dag. Oftast är rundturerna även uppbokade flera dagar framöver, så boka direkt när ni anländer till Sydafrika, eller redan innan ni reser dit.

Robben Island erbjuder verkligen en fängslande upplevelse som ni sent kommer att glömma!

www.sydafrikaresor.se
Upplev denna Seychellerna resa. Njut av vågornas brus på världens vackraste stränder....
www.sydafrikaresor.se
Kombinera två helt olika länder i detta reseförslag. Ni börjar i Sydafrika och...
©2024 Allt om Sydafrika