Storstaden Johannesburg
Storstaden Johannesburg

Johannesburg

Johannesburg är Sydafrikas största stadsområde med cirka 3,9 miljoner invånare varav lite mer än 1 miljon bor i centralorten. Johannesburg är huvudstad i provinsten Gauteng.  Johannesburg grundades år 1886 på grund av guldindustrin och hade redan år 1900 mer än 100 000 invånare.

Johannesburg är belägen på den platå som finns i östra Sydafrika.  Staden ligger 1753 meter över havet.  Klimatet i Johannesburg är väldigt torrt fast det förekommer regnskurar på senare eftermiddagar mellan oktober – april. Medeltemperaturen i Johannesburg ligger på 27 grader på sommaren och 20 grader på vintern. Även i Johannesburg kan det förekomma minusgrader och frost men detta förekommer väldigt sällan.  Om du ska besöka Johannesburg och du vill vara där under sommartid ska du besöka staden mellan november och mars.

Som ett resultat av apartheidsystemet har de olika befolkningsgrupperna bott på olika håll. De vita bodde inne i centrum i Johannesburg medans de svarta och asiater hänvisades till ett bostadsområde längre ifrån staden.  Men efter man avskaffade apartheidsystemet är detta längre inte tillåtet, men uppdelningen bland människorna har ändå stannat kvar än idag. Idag hittar du tillexempel flest svarta i kåkstaden Soweto.

De vanligaste språken du talar i Johannesburg är zulu, engelska, sotho, tswana och afrikanska. Över hälften av befolkningen är kristna i Johannesburg.

Johannesburg är Sydafrikas främsta handels- och finanscenter och är en knutpunkt för järnväg och vägtrafiken. Flygplatsen i Johannesburg är den största flygplatsen i Afrika och den mest vältrafikerade.

Johannesburg är också säte för flera universitet, en teknisk högskola, ett universitetsjukhus och ett institut för medicinsk forskning.

Staden är i centrum för guldfälten i Witwaterstrand och är omgiven av mängder med gruvanläggningar.  I staden finns det också Metall- maskin och textilindustri samt kemisk industri.

Johannesburg erbjuder också en bra shopping med mängder av affärer i olika stilar här finns också små mysiga café och fina restauranger. När du är här kan du passa på att besöka något av stadens lyxiga casino.

www.sydafrikaresor.se
Kombinera två helt olika länder i detta reseförslag. Ni börjar i Sydafrika och...
www.sydafrikaresor.se
Följ med på världens lyxigaste tågresa – kombinerat med Kapstaden, Sydafrikas viner,...
©2024 Allt om Sydafrika