Vackra Waterford i Sydafrika
Vackra Waterford i Sydafrika

Stellenbosch

Stellenbosch är utan tvekan en av de absolut vackraste småstäderna i hela Sydafrika och det ligger ungefär fem mil öster om Kapstaden vid Eeraste River Valley. Det var en av de första dalarna som människor faktiskt började bosätta sig i. Staden grundades år 1679 av en holländare vid namn Simon van der Stel som vid en expedition fann detta fantastiska område som idag heter Stellenbosch. Namnet Stellenbosch betyder Stel’s skog. Det dröjde till 1960-talet innan människor började bosätta sig i Stellenbosch och det tog inte lång tid innan de första vindruvorna planterades i den bördiga jorden – detta var början på ett världskänt vindistrikt.

Området har sin charm och erbjuder en intressant historia, inte minst om arkitekturen som finns här.
Byggnaderna och odlingarna är mycket välbevarade och här kan du se arkitektur från olika generationer. Detta gör att du kan finna arkitektur i många olika stilar från de senaste trehundra åren.

Stellenbosch är väldigt attraktivt för både lokala och internationella turister, dels på grund av den fina naturen då staden är omringad av spektakulära berg, men även för att flera av världens mest kända vingårdar finns här. Här finns över ett hundratal olika vinproducenter som odlar sina viner på totalt 15 tusen hektar.  Deras mest kända viner är de Bourdauxliknande röda vinerna, men på senare år har även deras vita viner blivit mer populära.

Sydafrika har faktiskt en egen druvsort som heter Pinotage och det är en korsning mellan två olika druvsorter, Pinor Noir och Cinsault. Ta tillfället i akt och passa på att njuta av de fantastiska mat- och vinupplevelserna som Stellenbosch har att erbjuda. Stadens gator kantas av vackra ekar och här finns många mysiga små restauranger, Kaféer och butiker att besöka. Du kan även besöka de flesta av vingårdarna som finns här och prova deras fantastiska viner. Ett tips är att åka på någon av de fem olika små rutterna som finns i Stellenboschdistriktet. Passa även på att köpa med dig någon flaska vin hem efter besöken på vingårdarna.

Givetvis finns här även andra saker att provsmaka på olika ställen, som till exempel ost och choklad.

Distriktet anses vara väldigt idylliskt, men Stellenbosch har mer än så att erbjuda då de även är kända för att ha ett världskänt universitet, Stellenbosch University. Här tar över 25 000 studenter examen varje år.

För den som är golfintresserad finns det möjlighet till att spela på tre olika toppbanor här, som alla erbjuder 18 hål vardera. Inom 25 minuters bilfärd har du även tillgång till att spela på åtta banor till. Med andra ord är Stellenbosch ett paradis för dig som tycker om golf, vacker natur, god mat och vin.

Stellenbosch ligger fortfarande relativt nära havet vilket gör att den svalkande havsbrisen från kusten sveper in över vinbergen på eftermiddagen. Den friska havsbrisen torkar vinodlingarna efter regn och skyddar på så sätt mot röta. Vinden gör även att temperaturskillnaderna mellan kusten och bergen inte blir så stora, utan det skiljer endast några grader. Som besökare i Stellenbosch, sugs du verkligen in i den idylliska atmosfären som råder här och du kommer att garanterat att känna dig varmt välkomnad av den lokala befolkningen under din vistelse.

www.sydafrikaresor.se
Kombinationen av pulserande Kapstaden, utsökta viner i Stellenbosch och spännande djur...
www.sydafrikaresor.se
Följ med på världens lyxigaste tågresa – kombinerat med Kapstaden, Sydafrikas viner,...
©2024 Allt om Sydafrika