Pretoria i Sydafrika
Pretoria i Sydafrika

Pretoria

Pretoria är sedan år 1910 Sydafrikas administrativa huvudstad och ligger ungefär 5 mil norr om Johannesburg i provinsen Gauteng. Staden ligger ungefär 1 360 meter över havet på en väldigt kal slätt. Gatorna i Pretoria är ofta väldigt breda och här finns många små hus som är omgivna av trädgårdar, samtidigt som här även finns stora vidsträckta öppna platser. Befolkningen i Pretorias storstadsområde uppgår till cirka tre och en halv miljon invånare.

Det finns massor av olika aktiviteter och olika saker att upptäcka i Pretoria. Du kan till exempel beskåda den vackra arkitekturen från den brittiska kolonialtiden som finns här, eller varför inte den unika sydafrikanska arkitekturen. Det finns givetvis även många olika muséer att besöka här, som till exempel Pretoria Forts, Kruger House och Freedom Park för att nämna några. Det finns även många fina parker och trädgårdar i Pretoria, bland annat Pretoria National Botanical Garden, National Zoological Gardens och många mindre små parker runt om i staden.

Pretoria är även en de mest akademiska städerna som finns i Sydafrika, här finns två stycken väldigt stora universitet.

I Pretoria finns det ett stort urval av olika restauranger och kaféer, både stora och små. Givetvis finns här olika restauranger i olika prisklasser, vilket gör att här finns någonting för alla. Det finns även bra shopping här i Pretoria. Du kan antingen välja mellan att gå i butiker längs med gatorna i staden, eller så kan du istället besöka olika så kallade shopping malls.

Klimatet i Pretoria är relativt milt och medeltemperaturen ligger som lägst på 6 grader Celsius och som högst 27 grader Celsius. Mellan oktober och mars månad regnar det som mest här i Pretoria och det är även vanligt att det drar in åskoväder under eftermiddagarna under dessa månader. Det är även under den här perioden det är som allra varmast i Pretoria. Mellan april och september är det däremot ett mycket torrare klimat, men även mycket kallare.

www.sydafrikaresor.se
Följ med på världens lyxigaste tågresa – kombinerat med Kapstaden, Sydafrikas viner,...
www.sydafrikaresor.se
På denna resa upplever ni det bästa av två världar – spännande safari i Sydafrikas...
©2024 Allt om Sydafrika