Flerårig vinnare av världens bästa destination
Flerårig vinnare av världens bästa destination

Kapstaden

Kapstaden ligger längs med Atlantkusten i sydvästra delen av Sydafrika, vackert beläget på en halvö precis vid Godahoppsudden. Söder om staden reser sig stora platåberg, Table Mountain eller Taffelberget som det också heter. Kapstaden är den andra största staden, efter Johannesburg och totalt finns här omkring tre miljoner invånare.

Här finns en väldigt händelserik och intressant historia som sträcker sig flera hundratusen år tillbaka i tiden, då de första invånarna kom hit. Det var inte förrän 1486 som de första européerna upptäckte Kapstaden och det var holländarna som 1652 grundade den, vilket gör Kapstaden till Sydafrikas äldsta stad. Kapstaden bildades som en stödpunkt på vägen till orienten och är faktiskt fortfarande idag en viktig exporthamn.

Klimatet i Kapstaden är så kallat medelhavsklimat vilket innebär att de olika årstiderna märks av ganska markant här. Under sommaren i Kapstaden, som pågår när vi har vinter i Sverige, brukar medeltemperaturen ligga på runt 25 grader. På deras vinterhalvår är det däremot kyligare och det kan även komma en hel del nederbörd.

Anledningen till att Kapstaden är ett väldigt attraktivt turistmål och har flera hundratusentals besökare årligen, beror till stor del på att klimatet här är väldigt behagligt, men även på den vackra naturliga miljön och den välutvecklade infrastrukturen som finns här. Här omges du av en magnifik omgivning av både berg och hav. Eftersom Kapstaden är en storstad, finns här allt som förväntas av en stad i denna storlek. Du kan bland annat besöka många mysiga restauranger, ägna dig åt shopping eller prova på vad Kapstadens nattliv har att erbjuda. Kulturarvet är också väldigt stort och staden erbjuder ett överflöd av bland annat museer och konstgallerior. Kapstaden har verkligen någonting att erbjuda alla, oavsett din ålder. Det finns massor av olika sevärdheter att besöka i eller i närheten av Kapstaden.

Stränderna kring Kapstaden är väldigt populära både hos den lokala befolkningen, men även hos turisterna. Det är en av få platser där du faktiskt har möjlighet att besöka flera olika stränder med helt olika miljöer under en och samma dag. Den populäraste stranden heter Boulders Beach och är känd för sina pingviner. Längs stränderna har du bland annat möjlighet att prova på surfing eller andra vattensporter. Det finns även en hel del restauranger och kaféer att besöka här.

Kapstaden är även känd för sin arkitektur eftersom den kapnederländskastilen är väldigt tät här bland byggnaderna. Arkitektstilen i staden är främst inspirerad från Nederländerna, Frankrike och Tyskland.

Du har även möjlighet till att besöka de så kallade kåkstäderna som finns här. Det är verkligen ett minne för livet och du kommer garanterat inte lämna kåkstäderna oberörd. Kanske får du till och med en ny syn på livet efter ett besök här, eftersom de människor som bor här kan visa sådan kärlek och glädje, men ändå ha så lite materiella tillgångar. Andra sevärdheter som är värda att besöka är till exempel Godahoppsudden där du får chansen att ta massa fina fotografier. På vägen till Godahoppsudden har du även möjlighet att se de världskända pingvinerna som håller till här. Eller varför inte ta er upp på toppen av Table Mountain med hjälp av linbana för att sedan njuta av den fantastiska utsikten, samtidigt som ni vandrar ner för berget. Här finns fina vandringsleder och goda möjligheter till att ta vackra fotografier.

När du reser till Sydafrika, är Kapstaden nästan ett måste då staden har så mycket fantastiska sevärdheter att erbjuda!

Fördjupa dig i Kapstaden här.

www.sydafrikaresor.se
Vår mest populära resa till Seychellerna! Denna prisvärda resa ger er möjlighet att...
www.sydafrikaresor.se
Tag chansen och besök paradisön Mauritius. Njut av vackra stränder och stilla dagar i...
©2024 Allt om Sydafrika