Kåkstad utanför Joburg
Kåkstad utanför Joburg

Soweto

Soweto är en stor kåkstad utanför Johannesburg. I Soweto bor mellan en och sex miljoner människor ingen vet med säkerhet hur många människor som i själva verket bor här. Det är ett slitet och tufft område att bo i och de flesta av människorna bor i plåtskjul, hyddor eller husvagnar. Men det finns inte bara fattiga människor i Soweto utan där finns de som bor i lyxigare villor. Den mest utbredda fattigdomen förekommer bland de människorna som invandrat från grannländer och det är i första hand de som bor i de förfärliga rucklen.  Många vita sydafrikaner har aldrig besökt en kåkstad och särskilt inte Soweto.

År 1976 inleddes ett av de sista upproren mot apartheid i Soweto. Många svarta ungdomar sköts ihjäl av sydafrikanska poliser.

Än idag råder det spänd och fientlig spänning mot vita sydafrikaner i Soweto. Men läget håller på att stabiliseras och idag finns där numera fungerande administration, skolor, sjukhus bensinmackar och affärer.

Om du är vit och tänker besöka Soweto ska du inte göra detta ensam, det kan vara farligt även om de i flest fall är trevliga och nyfikna på européer. En bra ide är att åka med en arrangerad grupp med en färgad guide som visar er runt i kåkstaden Soweto. Då är du i en grupp och kan känna dig trygg.  Det är många researrangörer som fixar med guidade resor till Soweto men det finns också bussbolad som gör detta. Det är alltså ingen smart ide att ta hyrbilen och åka dit på egen hand.

När du besöker Soweto uppträd med värdighet och respekt mot folket som bor där så kommer de visa respekt tillbaka.

Soweto är inte bara en sevärdhet i sig själv utan det finns såklart ett par platser du måste se när du är i Soweto.  Den ena av dessa är Nelson Mandelas gamla hus som numera är ett museum över Mandelas fascinerande livsöden. En annan sevärdhet som är värt ett besök är ett museum över apartheitiden.

www.sydafrikaresor.se
Mitt Namibia är resan där man får uppleva dom mest fantastiska och unika...
www.sydafrikaresor.se
På denna resa upplever ni det bästa av två världar – spännande safari i Sydafrikas...
©2024 Allt om Sydafrika