Savannen i Sydafrika kan vara väldigt varm
Savannen i Sydafrika kan vara väldigt varm

Klimatet i Sydafrika

Sydafrika har ett väldigt varierat klimat och om du ska åka dit för endast sol och bad är det viktigt att du tänker på att årstiderna är omvända mot Skandinavien. Högsommaren i Sydafrika kommer runt jul och nyår.

Våren infaller: September- oktober

Sommaren infaller: December- mars

Hösten infaller: April- maj

Vintern infaller: Juni- augusti

Sydafrika är ett vidsträckt land med flera olika klimatzoner. Landet är omgivet av kust på tre sidor och Atlanten och Indiska oceanen sätter sina spår i Sydafrikas klimat. Vädret varierar också på grund av höjden över havet och avståndet till kusten.

Det varmaste klimatet i Sydafrika hittar du i nordost, längst kusten mot indiska oceanen. Där är alltid graderna högre än i resten av landet. Så är du ute efter att besöka de varmaste delarna i Sydafrika ska du besöka dem delarna.

Den vänstra kapprovinsen har ett klimat som påminner mycket om medelhavets med varma vindar och en medeltemperatur på 25 grader sommartid. Dagarna är varma och behagliga medans nätterna kan bli en aningen svalare. Under vintertid ligger graderna i västra kapprovinsen på ungefär 15 grader och då kan de också då och då komma några regnskurar.

Längst kusten, speciellt nere i söder är det oftast kyligt på nätterna och på morgonen.

Transvaal- provinsen i landets innersta har ett mycket fördelaktigt klimat med varma somrar och torra och milda vintrar. Medeltemperaturen i inlandet ligger på omkring 27 grader sommartid men en aningen svalare vintertid.

På västkusten mot atlanten är klimatet torrt och medeltemperaturen sommartid ligger på omkring 25-30 grader.  Under de övriga årstiderna sjunker graderna något. Atlantens vatten är trott att det är hög medeltemperatur i landet väldigt svalt.

Våren i Sydafrika är en väldigt färggrann tid då faunan blomstrar.

Under sommaren faller den mesta nederbörden i regn. Somrarna är överlag heta i hela landet. I kustområdena i väst och sydväst förekommer det oftast regn under vintern. Regnet i Sydafrika är oftast väldigt oförutsägelsebart och det kommer väldigt plötsligt.  Åska och hagelbyar är vanliga i inlandet och dem kan vara kraftiga och uppträna tillsammans med storm, vilket gör att man måste vara förberedd på detta om du ska vistas ute på landsbyggden och vet att du har långt till närmaste tak/skydd.

www.sydafrikaresor.se
Insup atmosfären av lyx och flärd på Rovos Rail genom Sydafrikas vackra landskap. Njut...
www.sydafrikaresor.se
Detta prisvärda förslag är en kombination av Sydafrikas bästa delar. Spännande safari...
©2024 Allt om Sydafrika